ARG

Postojnski klub je že od leta 1979 eden med aktivnejšimi na področju ARG v Sloveniji. Sredi 80-ih let smo organizirali tudi državno prvenstvo v takratni skupni državi. Zadnja leta sicer nimamo svojih tekmovalcev, je pa včasih bilo drugače, saj smo imeli tudi državnega prvaka. Trudimo se, da bi med mladimi zopet vzbudili zanimanje za to dejavnost.

Ta dejavnost, ki je po obliki sicer podobna orientacijskem teku, je primerna za vse starostne skupine (od 3-4. razreda osnovne šole do veteranov). Razen dobre fizične pripravljenosti, zahteva tudi dobro orientacijo na zemljišču ter sposobnost omejenega sprejema morzejeve abecede. Skriti oddajniki, trije je za mlajše, in pet za starejše kategorije, oddajo svoj klicni znak, v zaporedju, vsak po eno minuto. Vrstni red iskanja ni pomemben, skupen seštevek optimalno izbrane poti pa je med 3 in 5km.

Od leta 1979 vsako leto organiziramo republiško prvenstvo ali odprto prvenstvo Postojne v ARG-ju.

 

Nekaj poročil iz zadnjih let ..

2002
18. maja 2002 smo v Postojni organizirali tekmovanje v amaterskem radiogoniometriranju »Odprto UKV ARG prvenstvo radiokluba«. Udeležilo se ga je 60 tekmovalcev.

2003
Letos je tekmovanje štelo tudi za državno UKV prvenstvo v ARG. Potekalo je 17. maja v Kleniku pri Pivki, udeležilo se ga je 37 tekmovalcev iz Slovenije in s Hrvaške. Pokroviteljstvo nad tekmovanjem je prevzela občina Pivka.

2004
Potekalo je 22. maja 2004 blizu vasi Gorenje. Udeležilo se ga je 55 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške. Tekmovanje je štelo tudi za državno UKV prvenstvo v ARG.

2005
Potekalo je 14. maja 2005 blizu vasi Volče. Udeležilo se ga je 30 tekmovalcev in 15 spremljevalcev iz Slovenije in Hrvaške. Pri organizaciji tekmovanja je sodelovalo 11 članov kluba.

2006
Odprto KV ARG prvenstvo radiokluba Proteus je bilo 27. maja v vasi žeje pri Prestranku. Tekmovanja se je udeležilo 29 tekmovalcev in 15 spremljevalcev ter trenerjev iz vse Slovenije. Po kategorijah so se tekmovalci razdelili v pet skupin.

2007
Odprto KV ARG prvenstvo radiokluba Proteus je bilo 21. aprila v vasi Sajevče. Tekmovanja se je udeležilo 31 tekmovalcev in 17 spremljevalcev ter trenerjev iz vse Slovenije. Tekmovali so v petih kategorijah. Število tekmovalcev po posameznih kategorijah je prikazano v oklepaju: pionirji (7), ženske (4), juniorji (7), seniorji (7) in veterani (6).

2008
Državno UKV ARG prvenstvo ZRS je bilo 10. maja v vasi Studeno. Tekmovanja se je udeležilo 30 tekmovalcev in 15 spremljevalcev ter trenerjev iz vse Slovenije. Iz radiokluba je na izvedbi in organizaciji tekmovanja sodelovalo 17 članov.

2009
Odprto KV ARG prvenstvo radiokluba PROTEUS je bilo 9. maja v vasi Slavina. Tekmovanja se je udeležilo 48 tekmovalcev in 17 spremljevalcev ter trenerjev iz vse Slovenije. Iz radiokluba je na izvedbi in organizaciji tekmovanja sodelovalo 16 članov. Priprave na tekmovanje sta vodila Kuret Stojan (S51WI) in Dore Birsa (S51LD).