Kaj je to?

Iz Wikipedije, proste enciklopedije:

Radioamater je oseba, ki navezuje dvosmerne radijske stike z drugimi radioamaterji po svetu. Radioamaterji to počnejo kot hobi in za izpopolnjevanje tehničnega znanja. V primeru hudih naravnih ali drugih nesreč lahko vzpostavijo zasilno komunikacijsko omrežje, ko običajni sistemi za komunikacijo (npr. telefon in GSM) odpovedo, saj radioamaterji niso vezani na fiksno telekomunikacijsko infrastrukturo.

Začetki radioamaterstva izvirajo že od samega začetka razvoja radijske tehnike. Radioamaterje so zanimale enake stvari, kot znanstvenike, ki so razvijali radio, zato so kmalu začeli sodelovati. Za namene eksperimentiranja so bili radioamaterjem dodeljene tudi frekvence, ki so v uporabi še danes.

Radioamaterji so z nenehnim vzpostavljanjem radijskih zvez razvili veliko teorij in predstavili precej iznajdb s področja radijske tehnike. Razvili so tudi nekatere zanimive načine za vzpostavitev zvez, kot npr. uporaba odboja radijskih valov od meteorskih sledi in Lune. Plod njihovih raziskav so številne izboljšave radijske opreme, načini vzpostavitve zvez, različni tipi anten, itd.